tisdag 17 november 2009

SvD igår -Nyhetsutveckling: SJs Rullstolsdiskriminering Pinsamt Exempel när Sverige idag värd för EU Toppmöte om Jämlikhet


Sverige kastar sten i glashus när man idag är värd för EU toppmötet om jämlikhet "Equality Summit". Sverige var med att driva igenom FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Men vi följer den ej själva. Det gör däremot massa andra länder, inklusive icke-EU medlemmarna Norge, USA, Sydafrika, Australien m.fl.!

Att jag (Peter Cederholm) häromveckan vägrades gå av tåget i Uppsala för att jag sitter i rullstol, uppmärksammades av Aftonbladet, SvD, UNT m.fl. tidningar, samt av SVTs ABC nyheterna, SR "Hallå P3", långt reportage i SR P3 "Verkligheten" o.s.v.

Jag är alltför ödmjuk för att som P3 jämföra kafka-SJ-händelsen med den då färgade Rosa Parks i 50-talets USA vägrade ge plats åt en vit man på bussen. Men jag hoppas att rullstolsexemplet kan bli startskott för något som kan komma att hjälpa flera människor.

Den diskriminering -- oaktat själva otillgänglighetsdimensionen -- jag utsattes för av SJ borde resultera i minst det skadestånd en kvinna med huvudduk i Skövde fick i ersättning för kränkning: 40 000kr. (1 min film om huvudduksfallet: http://www.youtube.com/watch?v=ukrwUPQ_ePU&NR=1)

Därutöver borde SJs upprepade brott mot tandlös 30-årig Lag om Handikappanpassning av Kollektivtrafiken resultera i ett väsentligt högre belopp. Men den sistnämnda delen lär ej bli av innan Sverige antar det man själv drivit igenom i FN och många länder inkl. Norge lagstiftat om!

Varför behövs skadestånd (läs: lag med tänder)? Av lätt insedda skäl inklusive dessa:
* SJ har i trettio (30!) år fortfarande ej lyckats följa ovannämnd lag utan tänder
* Sverige får tung kritik: Läs denna SvD artikel häromdagen om att Sverige får tung utländsk kritik av FN m fl bl a för diskriminering av människor med funktionsnedsättning i kollektivtrafiken: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3770729.svd -vilket min erfarenhet med SJ exemplifierar!
* Den stora massan med funktionsnedsättningar som varje dag i det tysta utsätts för diskriminerande otillgänglighet; men varken hinner eller orkar ta fighten. Jag har fått en uppsjö mejl och Facebookmess med sådana exempel. Skadeståndsrisken gör att såväl monopol som SJ, företag och myndigheter plötsligen prioriterar tillgängliggörandet.

Klippt ur SvD igår:http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3803801.svd

"... På hemmaplan har Sverige antagit en samlad lag mot diskriminering. Lagen behöll dock i stort den skillnad i behandling av de olika diskrimineringsgrunder som fanns i de sju tidigare lagarna. Regering och riksdag missade chansen att se till att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning utanför arbetsliv och högskolestudier, exempelvis kollektivtrafik och publika lokaler, ska betraktas som en form av diskriminering. Istället utlovades en skyndsam utredning. Detta trots att FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som Sverige var med att driva igenom, innehåller just ett sådant krav. I förslaget till ett nytt europeiskt antidiskrimineringsdirektiv ses brist på skäliga anpassningar som diskriminering...."

HUR KAN TILLGÄNGLIGGÖRANDET FINANSIERAS?
  • USA erbjuder skattelättnader på 15 000 dollar per år till samtliga företag oavsett storlek för tillgänglighetsskapande åtgärder. Sverige saknar motsvarande incitament. Betalar inte svenskar med funktionsnedsättningar skatt precis som amerikaner?
  • Samhället sparar pengar på att tillgängliggöra för personer med funktionsnedsättning - exempel: tillgängliggörandet av bussar ökar antalet kunder och därmed är det samhällsekonomiskt lönsamt
  • Fler kan komma i arbete om de utestängande skamfulla murarna Bush pratade om rivs även i Sverige, och ju fler som jobbar ju desto mer växer kakan så vi har mer att dela på

Lär dig mer om Otillgänglighet i min NEWSMILL artikel: http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/27/f-d-moderatpolitiker-sverige-utestanger-rullstolsburna

För mer information, kontakta gärna:Peter Cederholm, diskriminerad
Tel: 0708-10 79 44, e-post:
peter@lazybee.biz | web: www.cederholm.net

Läs gärna min gamla men för Sverige högaktuella C-uppsats i retorik "Otillgänglighet är diskriminering" (Uppsala Universitet):http://www.cederholm.net/otillg_ar_diskr.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar